بلاکچین یا به انگلیسی “blockchain” یک تکنولوژی محافظهکارانه است که اطلاعات را در فضایی مشترک و توزیع شده ذخیره و مدیریت میکند.
به طور خلاصه، بلاکچین blockchain یک رکورد پایگاه داده است که در آن اطلاعات (بلوکها) به صورتی نقطه به نقطه و به صورت مشترک و قابل تغییر مکررا پایگاه داده میشوند. این تکنولوژی از بلوکهای مرتبط تشکیل شده است که به یکدیگر مستقیما به وسیله برآورده سازی قوانین ریاضی و رمزنگاری پیوسته میشوند. این معماری برای انتقال اطلاعات و معاملات امن و شفاف بین طرفین بدون نیاز به واسطه سازی بانکی یا سازمانهای مرکزی از آن استفاده میشود. بلاکچین در حقیقت پایه فناوری برخی از ارزهای دیجیتال نیز هستند، مهمترین آنها بیتکوین است.
بلاکچین blockchain در صنعت مالی، زنجیرهی تأمین، رایانش ابری و سایر زمینههایی که نیاز به ذخیرهسازی و انتقال اطلاعات دارند، اهمیت بسیار بالایی پیدا کرده و در کنار افزایش سرعت و کاهش هزینهها، خدماتی مانند فراهم کردن مالکیت برای داراییهای دیجیتال، امنیت برای دادهها، امکان ردگیری و شفافسازی زنجیره تامین کالا و خدمات را در اختیار دنیای امروز قرار میدهد.
در سالهای اخیر، افراد بسیاری بهدنبال خرید و فروش بیت کوین و استفاده از قابلیتهای دیگر این ارز دیجیتال بودهاند. از افراد مبتدی و تازهکار تا تریدرهای حرفهای دنیای جذاب ارزهای دیجیتال، همه به این پدیدهی نوظهور و خاص قرن ۲۱، علاقهی بسیاری پیدا کردهاند
در جامعه سنتی، ما برای انجام تراکنشهای مالی باید از واسطههایی مانند بانکهای دولتی و خصوصی استفاده کنیم؛ اما، بلاک چین با از بین بردن این نیاز، به خریداران و فروشندگان (ارسالکنندگان و دریافت کنندگان پول دیجیتال) اجازه میدهد تا بهصورت مستقیم و بدون واسطه یا حضور شخصی ثالث، با هم در ارتباط باشند و ارزهای دیجیتال را معامله کنند.
تمامی دادهها در شبکه Blockchain در ساختار بلاکی (Block) وارد پایگاه داده میشوند و هر بلاک در ادامه بلاک قبلی و با اطلاعات آن بلاک، ایجاد میشود. با توجه به اینکه این بلاکها با کمک اطلاعاتی به یکدیگر متصل هستند، بنابراین میتوان گفت که زنجیر یا چِین (Chain) را تشکیل میدهند که در آن، بلاکها به ترتیب ساخت در کنار هم قرار میگیرند.
با توجه به تصویر بالا میتوان گفت که آخرین شناسنامهی بلاکی که در اینجا TH است، نتیجهی تمام دادههای وارد شده در ردیفهای قبلی است و هر تغییری در یکی از این دادهها منجر به تغییر تمام دادهها خواهد شد. اکنون که این مثال را مرور کردید، میتوان گفت که به زبان ساده با فرآیند هشینگ (Hashing) در بلاک چین آشنا شدید. مارک اندرسون (Marc Andreess)، مؤسس شرکت خدمات رایانهای نتاسکیپ (Netscape) دربارهی بلاک چین میگوید:بلاک چین روشی برای کاربران اینترنتی است تا قطعهای از داراییهای دیجیتالی یکتای خود را به دیگر کاربران انتقال دهند؛ این انتقال تضمین شده وامن است و هیچ فردی نمیتواند مشروعیت آن را به چالش بکشد؛ دستاوردهای این پیشرفت بسیار اغراقآمیز خواهد بود.
در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸، فردی (یا گروهی) با عنوان مستعار و ناشناس ساتوشی ناکاموتو، مقالهای منتشر کرد و در آن مفهوم بیت کوین را به عنوان پول نقدی الکترونیکی و عملکرد آن برای ارسال و دریافت پول بین دو نفر، بدون واسطه و ناشناس، معرفی کرد. با توجه به اینکه بیت کوین برای عملکرد خود از رمزنگاری بهره میبرد، اصطلاح ارز دیجیتال را برای این ابزار به کار میبرند.
هدف از اختراع بیتکوین، در درجهی اول، تمرکززدایی تراکنشهای مالی بود؛ اما با گذشت زمان، محققان با بررسی فناوری زیرساختی آن، متوجه ظرفیتهای بالاتری برای استفاده از آن در صنایع دیگر شدند. ظرفیتی که میتوانست برنامههای حرفهای با رویکرد فناوری مدرن و بهروز برای صنایع مختلف خلق کند. اینگونه بود که بلاک چین، به عنوان فناوری جذاب و انقلابی برای پیادهسازی زیرساختهای تاثیرگذار معرفی شد.
دیدگاهتان را بنویسید