UI و UX چیست ؟ (User Interface Design & User Experience )


UI&UX

UI و UX چیست ؟ طراحی UI مخفف «واسط کاربری» یا User Interface Design است؛ طراحی رابط کاربری، به طراحی زیبایی شناختی تمام عناصر بصری رابط کاربری یک محصول دیجیتال اشاره دارد و “UX” مخفف کلمه User Experience یا «تجربه کاربر» است، تجربه کاربر از برنامه با نحوه تعامل آن‌ها با آن تعیین می شود.

طراحی UI چیست؟

طراحی UI مخفف «واسط کاربری» یا User Interface Design است؛ طراحی رابط کاربری، به طراحی زیبایی شناختی تمام عناصر بصری رابط کاربری یک محصول دیجیتال اشاره دارد؛ یعنی ارائه و تعامل محصول…

رابط کاربری (UI) نقطه ای است که در آن کاربران انسانی با یک کامپیوتر، وب سایت یا برنامه تعامل دارند؛ هدف از رابط کاربری مؤثر، آسان و شهودی کردن تجربه کاربر است که برای دریافت حداکثر نتیجه دلخواه، به حداقل تلاش کاربر نیاز دارد.

رابط کاربری در لایه‌هایی از تعامل با درگیر کردن حواس انسان (بینایی، لامسه، شنوایی و موارد دیگر) ایجاد می‌شود؛ آن‌ها شامل هر دو دستگاه ورودی مانند صفحه‌کلید، ماوس، پد لمسی، میکروفون، صفحه لمسی، اسکنر اثر انگشت، قلم الکترونیکی و دوربین و دستگاه های خروجی مانند مانیتور، بلندگو و چاپگر هستند.

دستگاه هایی که با حواس چندگانه تعامل دارند، «واسط کاربری چند رسانه ای» نامیده می شوند. برای مثال، رابط کاربری روزمره ترکیبی از ورودی لمسی (صفحه کلید و ماوس) و خروجی دیداری و شنیداری (مانیتور و بلندگو) استفاده می کند.

رابط کاربری طرح گرافیکی یک برنامه است، این شامل دکمه‌هایی است که کاربران روی آن کلیک می‌کنند، متنی که می‌خوانند، تصاویر، لغزنده‌ها، فیلدهای ورودی متن و بقیه مواردی که کاربر با آن‌ها تعامل دارد و شامل طرح‌بندی صفحه، انتقال‌ها، انیمیشن‌های رابط و هر ریز تعامل است؛ هر نوع عنصر بصری، تعامل یا انیمیشن همگی باید طراحی شوند.

این کار بر عهده طراحان رابط کاربری است؛ آن ها احساس  و ظاهر رابط کاربری یک برنامه را ایجاد می کنند؛ طراحان رابط کاربری تصمیم می گیرند که برنامه چگونه باشد و طرح های رنگی و شکل دکمه ها، عرض خطوط و فونت های لازم در متن را انتخاب می کنند.

در حقیقت طراحان UI طراحان گرافیک هستند؛ آن‌ها به زیبایی شناسی اهمیت می دهند؛ این به آن‌ها بستگی دارد که مطمئن شوند رابط برنامه جذاب، محرک بصری و تم مناسب برای مطابقت با هدف و یا شخصیت برنامه باشد و نیز تک تک عناصر بصری، هم از نظر زیبایی شناختی و هم از نظر هدف، متحد هستند.

طراحی UI اغلب با طراحی UX که به عنوان طراحی تجربه کاربر نیز شناخته می شود، اشتباه گرفته می شود؛ در حالی که طراحان UI و UX از نزدیک با هم کار می کنند، این دو زمینه به جنبه های جداگانه فرآیند طراحی اشاره دارد.

طراحی UX چیست؟

“UX” مخفف کلمه User Experience  یا «تجربه کاربر» است، تجربه کاربر از برنامه با نحوه تعامل آن‌ها با آن تعیین می شود؛ تجربه کاربری یا UX در نتیجه بهبودهای UI تکامل یافته است؛ هنگامی که چیزی برای تعامل با کاربران وجود داشت، تجربه آن‌ها، چه مثبت، چه منفی یا خنثی، احساس کاربران را نسبت به آن تعاملات تغییر خواهد داد.

این یک تعریف گسترده است که می تواند هر تعامل ممکنی را که یک فرد می تواند با یک محصول یا خدمات داشته باشد، در بر گیرد، برخی از متخصصان UX ترجیح داده‌اند که این حوزه را تجربه مشتری بنامند و برخی دیگر قدمی فراتر گذاشته‌اند و صرفاً این حوزه را طراحی تجربه می‌نامند.

طراحان UX نیز نگران رابط کاربری یک برنامه هستند و به همین دلیل است که مردم در مورد تفاوت بین این دو سردرگم می شوند؛ اما در حالی که طراحان UI وظیفه دارند تصمیم بگیرند که رابط کاربری چگونه به نظر برسد، طراحان UX مسئول تعیین نحوه عملکرد رابط کاربری هستند.

آن‌ها ساختار رابط و عملکرد را تعیین می کنند که چگونه سازماندهی شده است و چگونه همه بخش ها به یکدیگر مرتبط هستند، به طور خلاصه، آن‌ها نحوه عملکرد رابط را طراحی می کنند؛ اگر به خوبی کار کند؛ کاربر تجربه خوبی خواهد داشت؛ اما اگر پیچیده یا غیر شهودی باشد، تجربه کاربری بد محتمل است، طراحان UX برای اجتناب از اتفاق دوم کار می کنند.

همچنین مقدار مشخصی از تجزیه و تحلیل تکراری در طراحی UX وجود دارد؛ طراحان UX رندر وایرفریم تعاملات رابط خود را ایجاد می کنند و بازخورد کاربران را دریافت می کنند، طراحان UX این موضوع را در طرح های خود ادغام خواهند کرد؛ درک کامل و جامعی از نحوه تعامل کاربران با برنامه های خود برای طراحان UX بسیار اهمیت دارد.

نکاتی در مورد طراحی UX❗

  1. طراحی UX باید از سطوح بالای کسب و کار به جای تغییر پوست و ظاهر محصول شروع شود.
  2. UX به صورت تکاملی و با مفهوم یک فرایند می باشد که با استفاده از تحقیقات، تجربیات طبق تکرار ها و تست ها بهبود می یابد و به صورت یک اتفاق و ناگهانی امکان پذیر نیست.
  3. طراحی تجربه کاربری، نوعی علم دارای اصول و روش شناسی است؛ نه یک بینش.
  4. UX مرتبط به خرید و چگونگی برخورد با مشتری نیست؛ تنها محدود به استفاده است.
  5. در طراحی تجربه کاربری؛ همه تجارت ها می توانند به صورت خلاقانه در هر زمینه الگوی خاصی را برای تجربه های کاربرانشان طراحی کنند و الگوی تازه ای وجود ندارد.

چرا برای موفقیت سئو توجه به UX اهمیت دارد؟

برای افزایش سئو در سایت شما نیازمند به ایجاد بهترین تجربه در وب سایت خود هستید؛ حتی اگر با تحقیقاتی در زمینه کلمات کلیدی در تلاش برای بهبود موتور جستجو هستید؛ در صورت کندی، ناامنی و آشفتگی سایت گوگل به شما رتبه نخواهد داد؛
روش های رایج زیادی توسط گوگل برای یادگیری نحوه تعامل بازدیدکنندگان وب سایت شما با آن استفاده می شود، از جمله آنها می توان به سرعت سایت، سازگاری با تلفن همراه، نحوه ساخت محتوای شما و پیوندهای داخلی اشاره کرد.

UI و UX چیست ؟ وقتی گوگل متوجه می‌شود که بازدیدکنندگان سایت شما را خیلی زود ترک می‌کنند، از سیگنال های کاربر استفاده می‌کند تا بفهمد بازدیدکنندگان چگونه سایت شما را تجربه می‌کنند؛ پس به این نتیجه می رسد که آن ها نمی‌توانند آنچه را که می‌خواهند پیدا کنند؛ از دیگر سیگنال های کاربر تعداد دفعات مراجعه به سایت و مدت زمانی است که کاربران در سایت شما حضور دارند؛ هرچقدر این مدت زمان و دفعات مراجعه بیشتر باشد به این معنیست که  مخاطبان لذت میبرند و محتوا برایشان مفید واقع شده است.

طبق معمول، قبل از رفتن به مرحله بعدی، به هدف وب سایت خود و صفحاتی که آن را تشکیل می دهند فکر کنید، آیا  هدف از وب سایت شما جذب بازدید کننده است؟ یا خرید خدمات و محصولات می باشد؟ یا حتی مطالعه مقالات و محتوای سایت شما است؟ به عنوان یک طراح، باید پس از انتخاب هدف از آن پشتیبانی کنید و در این صورت وقتی که هدف مشخصی در ذهن داشته باشید در اولویت بندی رشد و توسعه سایت بسیار تأثیر گذار خواهد بود.

تاثیر UX بر سئو سایت

هدف از بهینه سازی موتور جستجو (SEO) و تجربه کاربر (UX) ارائه بهترین تجربه ممکن برای بازدیدکنندگان وب سایت است؛ بهتر است نگاهی به عناصر رایج و موثر بر SEO و UX نیز داشته باشیم:

  • سرفصل ها و عناوین

UI و UX چیست ؟ عنوان ها برای خواننده توضیح می دهد که هر بخش از مقاله در مورد چیست و ساختار و سلسه مراتب منطقی از اطلاعات را در اختیار موتور جستجو قرار دهید و به عنوان راهنما برای کاربران مفید هستند.

  • طرح بندی وب سایت

همچنین ساختار سایت شما نه تنها برای کاربران مهم است، بلکه نقشه راه سایت شما برای موتورهای جستجو نیز هست، به یاد داشته باشید که بسیاری از بازدیدکنندگان شما از طریق صفحه اصلی وارد سایت شما نمی شوند؛ این بدان معناست که مهم نیست که جستجوگر در کدام صفحه قرار می گیرد؛ سایت شما باید به راحتی قابل پیمایش باشد؛ ساختار مرتب و ظاهری آراسته و جذاب وبسایت، موجب توجه گوگل به سایت شما و نمایش آن در صفحات اول کلیمات کلیدی خواهد بود.

با اینکه منو سایت به معنای واقعی کلمه تمام صفحه را پر می کند، کاربر نمی تواند محتوایی را که در زیر پیمایش است بخواند؛ این یک تجربه کاربری بسیار ضعیف ایجاد می کند؛ وقتی افراد در دستگاه های تلفن همراه هستند، به احتمال زیاد حوصله برخورد با منوهایی از این قبیل را ندارند، بنابراین ساختار تمیز سایت می تواند منجر به نمایش لینک های سایت در نتایج ابتدایی جستجوی گوگل شود.

  • سرعت سایت

سرعت سایت مدتهاست که یکی از فاکتورهای رتبه بندی برای جستجوی گوگل بوده است؛ نه تنها داشتن وب سایتی که سریع بارگذاری می شود مهم است، بلکه تجربه موبایلی شما نیز باید سریع باشد.

یکی از عوامل آزاردهنده برای کاربران کندی بارگذاری سایت و عملکرد آن می باشد که سبب خروج بسیاری از کاربران از سایت خواهد شد، در نتیجه در سئوی سایت نقش پرنگی ایفا می کند.

لذا باید مطمئن باشید که وب سایت شما از لحاظ سرعت کاملاً بهینه شده است تا کاربران تجربه ی خوبی از سایت شما داشته باشند و موجب مراجعه بیشتر کاربران به وب سایت شما شود؛ همچنین برای بهبود این مؤلفه بهتر است سرور مجازی با سرعت بالایی را نیز تهیه کنید تا مشکلاتی از این قبیل نداشته باشید❗

  • سازگاری با گوشی های هوشمند و تبلت ها 
    با توجه به اینکه دستگاه های تلفن همراه در حال حاضر بیش از نیمی از ترافیک وب سایت را تشکیل می دهند، بسیار مهم است که سایت ها برای تلفن همراه سازگار باشند، در صورت عدم پاسخگویی و سازگاری سایت شما با دستگاه های تلفن همراه، به راحتی نیمی از مخاطبان خود را از دست خواهید داد؛

گوگل به راحتی می تواند با انجام تست پاسخگویی موبایل یک ویسایت، معیار جذب کاربران سایت را کاهش دهد.

  • استفاده از URL کاربر پسند
    یک رویکرد موفق برای بهبود تجربه کاربر باید شامل یک قالب URL بصری باشد؛ برعکس، URL های ناکارآمد ساختار سلسه مراتبی ندارند و محتوای صفحه را آشکار نمی کنند؛ در نتیجه، این URL ها نیز کارایی کمتری دارند.

همکاری طراحان UI و UX

بنابراین یک طراح UX تصمیم می گیرد که رابط کاربری چگونه کار کند در حالی که طراح UI تصمیم می گیرد که رابط کاربری چگونه به نظر برسد، این یک فرآیند بسیار مشارکتی است و دو تیم طراحی تمایل دارند که از نزدیک با هم کار کنند؛ از آنجایی که تیم UX در حال بررسی جریان برنامه، نحوه هدایت همه دکمه‌ها از طریق وظایف شما و اینکه چگونه رابط به طور مؤثر نیازهای اطلاعاتی کاربر را برآورده می‌کند، تیم UI در حال کار بر روی نحوه ظاهر شدن همه این عناصر رابط روی صفحه نمایش است.

UI و UX چیست ؟ در نظر داشته باشیم در مرحله‌ای از فرآیند طراحی، تصمیم گرفته شده است که گزینه های اضافی به یک صفحه نمایش داده شده افزوده شوند؛ این کار نحوه سازماندهی گزینه ها را تغییر می دهد و ممکن است نیاز به تغییر شکل یا اندازه آن‌ها داشته باشد.

تیم UX بهترین راه را برای چیدمان دکمه ها تعیین می کند در حالی که تیم های UI طرح های خود را با چیدمان جدید تطبیق می دهند؛ ارتباط و همکاری مداوم بین طراحان UI و UX کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که رابط کاربری نهایی تا آنجا که می تواند خوب به نظر می رسد، در حالی که به طور مؤثر و شهودی عمل می کند.

UI و UX چیست ؟ طراحی UI و طراحی UX شامل مجموعه مهارت های بسیار متفاوتی است، اما هر یک برای موفقیت یکدیگر ضروری هستند؛ یک طراحی زیبا نمی تواند رابطی را که برای پیمایش گیج کننده است نجات دهد و یک تجربه کاربری عالی و کاملاً مناسب می تواند با طراحی بد رابط بصری که استفاده از برنامه را ناخوشایند می کند، از بین برود.

UI و UX چیست ؟ هر دو طراحی UI و UX باید به صورت بی عیب و نقص اجرا شوند و کاملاً با انتظارات کاربر از قبل موجود هماهنگ شوند تا یک رابط کاربری و تجربه عالی ایجاد کنند و هنگامی که آن ها در یک راستا قرار گیرند، نتایج می تواند شگفت انگیز باشد.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی توسط میثم حدادی